Arnold

"Leren is niet echt mijn ding, maar ik heb het maar mooi gedaan!"


Welke opleiding heb jij gevolgd?  
"Ik heb de opleiding Communiceren en Beïnvloeden gevolgd en inmiddels afgerond."  


Wat is de reden dat je deze opleiding hebt gevolgd?  
"Sinds twee jaar ben ik ploegleider bij Inboud. In gesprekken met Berry werd duidelijk dat ik in het voeren van gesprekken met medewerkers en het aanspreken van medewerkers behoefte had aan handvaten en zo is deze opleiding eruit gekomen."  


Hoe vond je het?  
"Ik vond de opleiding pittig, maar heel interessant. Ik heb echt veel geleerd en had een goede docent die ik alles kon vragen. Met leren heb ik altijd moeite gehad, dus het volgen van een opleiding vond ik een grote uitdaging. Maar, ik heb het maar mooi gedaan. Ben trots op mezelf." 


Wat heb je geleerd?  
"Ik heb van alles geleerd over communicatie: hoe kom ik over als ik communiceer, hoe communiceert een ander en ik heb van alles geleerd over gesprekstechnieken. Je leert te kijken naar de houding van mensen, dus: hoe ze praten, hoe ze kijken, hoe ze reageren, en hoe je daar vervolgens zelf het beste op kan reageren. Tijdens de lessen hebben we dit geoefend met rollenspellen. Als eindopdracht heb ik een functioneringsgesprek en beïnvloedingsgesprek uitgeschreven en verwerkt in een verslag. Met een voorwoord, inleiding, bronvermelding: alles erop en eraan 😊." 


Waar lag voor jou de uitdaging?  
"Leren is dus niet echt mijn ding. Zo had ik veel huiswerk en dat vond ik lastig. Maar dankzij mijn vrouw is het gelukt, zij heeft mij enorm ondersteunt. Ik moest veel lezen en dat sla ik niet in één keer op. Mijn vrouw zei steeds: als je het echt niet snapt of als de tekst niet binnenkomt, schrijf het dan op. En ze zei ook: knip in stukken wat je moet doen. Als je een maand de tijd hebt, pak dan ook die tijd en doe het in stappen." 


Wat heeft de opleiding jou opgeleverd? 
"Wat ik heb geleerd, kan ik elke dag toepassen in mijn werk. Ik reageer nu bijvoorbeeld veel bewuster. Als ik bijvoorbeeld zie dat collega's vastlopen in hun werk, dan weet ik waar ik op moet letten en wat ik het beste kan doen om ze weer in het werkritme te krijgen."  


Wat is je advies aan collega's?  
"Als je een doel hebt, pak het dan op!"